Haber

Baerbock, Erivan ve Bakü’yle müzakere çağrısında bulundu

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ermenistan ve Azerbaycan ziyaretlerinin ilk durağı olan Erivan’da, Ermenistan ve Azerbaycan’ı 30 yılı aşkın süredir devam eden anlaşmazlıklarına siyasi çözüm bulmak için müzakere masasına dönmeye çağırdı.

Cuma günü Ermenistan’ın başkenti Erivan’da mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Baerbock, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in iki ülke arasındaki arabuluculuk çabalarının “barışa giden en hızlı yolu gösterebilecek bir köprü” olduğunu söyledi.

Alman Bakan, “Bu nedenle yeni müzakerelerin bir an önce başlaması çok önemli” dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ise Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ meselesiyle ilgili çatışmalara girmeme sözünü tutmadığını, bunun da Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerginliğe yol açtığını söyledi. Ermenistan’ın bölgede barış istediğini belirten Mirzoyan, bunun her iki ülkenin toprak egemenliğinin tanınmasına bağlı olduğunu ifade etti. Ermenistan Dışişleri Bakanı, ülkesinin bölgede “barış için bir kavşak” olabileceğini de sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock Ermenistan da Ermenistan’daki soykırım kurbanları anıtına çelenk koydu.

Baerbock yarın Azerbaycan’daki temaslarına devam edecek.

Paşinyan Azerbaycan’la barış anlaşması imzalamaya hazır

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da geçtiğimiz hafta katıldığı bir etkinlikte ülkesinin Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamayı ve diplomatik ilişkiler kurmayı umduğunu belirtmişti.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen forumda konuşan Paşinyan, “Erivan ve Bakü’nün önümüzdeki aylarda barış anlaşması imzalaması ve diplomatik ilişkiler kurması gerekiyor” diyerek, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın yakın müttefiki Türkiye ile sınırlarını açmak istediğini söyledi. üçüncü ülke vatandaşlarına

Azerbaycan ordusu, geçen ay gerçekleştirdiği operasyonla uluslararası alanda Azeri toprağı olarak tanınan ancak 1990’lı yıllardan bu yana ayrılıkçı Ermeniler tarafından yönetilen Dağlık Karabağ bölgesini geri aldı. 19 Eylül operasyonundan bir gün sonra Rusya aracılığıyla ateşkes sağlanmış ve silah bırakmayı kabul eden Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı yönetim, 1 Ocak 2024’te kendisini feshedeceğini açıklamıştı.

Bakü’nün Dağlık Karabağ’ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından bölgede yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni’nin neredeyse tamamı Karabağ’ı terk ederek Ermenistan’a sığındı.

“Etnik temizlik” suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Azerbaycan yönetimi, bölgede yaşayan Ermenilerin haklarını garanti altına aldığını duyurdu.

dpa,AFP/TY,JD

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu