Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuştu: (3)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Eximbank’ın desteklediği ihracatçı sayısı 16 bine ulaştı. Bu yıl Eximbank’ın KOBİ’lerimize sağladığı kredi hacim oranı yüzde 25,8’e çıkacak.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde Raffles İstanbul Oteli’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 21 yılda dış politikada attığı adımların Türkiye’yi çarpan etkisi yarattığını söyledi. ihracat da.

Afrika örneğini veren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Örneğin Afrika’daki büyükelçilik sayımız 12’den 44’e çıkarken, ticaret hacmimiz 4.3 milyar dolardan 40 milyar dolara çıktı. Latin Amerika’daki büyükelçilik sayımız 6’dan 18’e çıkarken ticaret hacmimiz 800 milyon dolardan yükseldi.” Asya girişimimizi yeniden açıkladığımız 2019’dan bu yana kıta ile ticaretimiz yüzde 40 arttı.Diplomatik ilişkilerimizin kurulduğu veya güçlendiği her coğrafyada durum aynı.Türkiye’nin diplomatik temsilcilik ağı genişledikçe ihracatı da artıyor. Sayıya, temsil düzeyine ve çeşitliliğe baktığımızda yine bu gerçeği görüyoruz.”

Çatışan hatta çatışan tarafları aynı çatı altında bir araya getirmenin Türkiye’ye dış ticarette avantaj sağladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim zaferimizin ardından Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada sokakları taşan sevgi selini yaşadık. Avrupa’ya olan güvenin de bizimle paylaşılması, birlikte ülkemize ve milletimize duyulan güvenin bir kanıtıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin yüz milyonlarca insanın gündeminde olan bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“‘Demir öfkeyle dövülür.’ Prensip olarak vakit kaybetmeden bu bilgileri ihracat, turizm ve yatırım noktasında fırsata çevirmemiz gerekiyor. Tabii ki yurtdışındaki ilk temas noktanız ticari danışmanlarımız ve ataşelerimiz olacaktır.Yabancı ortaklara, potansiyele ulaşmak Bu görevliler, piyasalar hakkında bilgi almak ve karşılaştığınız sorunlara çözüm bulmak için her zaman hizmetinizdedir.Devam edeceğiz. ticari danışmanlığımız ve diplomatik temsilciliklerimiz aracılığıyla size her türlü desteği vermek.

“Dünyada yıldızı giderek parlayan bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız”

İhracatçıların düşük maliyetli finansman imkanlarına erişiminin Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını hızlandıracağına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bakanlığımızın yanı sıra Türk Eximbank ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk Eximbank, Türk bankacılık sektörünün en büyük kredi hacmine sahip dokuzuncu bankası ve Türkiye’nin en büyük kredi sigortası kurumudur. Eximbank’ın desteklediği ihracatçı sayısı 16 bine ulaşmıştır. Bu yıl Eximbank’ın KOBİ KOBİ müşterilerimize sağladığı kredi hacim oranı yüzde 25,8’e çıkacak.Eximbank ile sadece finansmanda yetinmiyoruz.İhracatçılarımıza İhracat Geliştirme şirketi ile yeni bir soluk getirdik. Mart 2002’de faaliyete geçtik.Türk Eximbank ve İhracat Geliştirme A.Ş.’nin kefalet sistemi ile teminat sorununa çözüm getirdik.İhracatçımız artık gayrimenkulünü bankaya ipotek etmek zorunda kalmıyor.İhracat için ‘Prefinansman Modeli’ sayesinde desteklerle birlikte firmalarımız önce ödeme alıp sonra harcama kolaylığına kavuştu.Ayrıca iki ay önce açılışını yaptığımız İstanbul Finans Merkezi de biliyorsunuz Türkiye’yi finans alanında bir üst lige taşıyacak tarihi bir adım. . 65 milyar liralık toplam yatırım değeri ile ülkemizin en prestijli projesini hayata geçirmenin gururunu yaşadık. Yerli ve yabancı finans kuruluşlarının bölgede faaliyet göstermeye başlaması ile merkezimiz asıl işlevini daha etkin bir şekilde yerine getirecektir. İstanbul Finans Merkezi, uluslararası sermaye akışını kolaylaştırarak yatırım çekme potansiyelimizi artıracaktır.”

İstanbul Finans Merkezi’nin fintech ve iştirak finansmanı alanlarında küresel bir cazibe merkezi olacağına inandığını belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şu anda prestijiyle istenilen ve belirlenen hacme ulaşamadık. İstanbul Finans Merkezi’nin oluşturduğu ekosistemden Türkiye ekonomisinin tüm kolları gibi ihracatçılarımızın da faydalanacağına inanıyorum. Sağlık hizmetleri ihracatı büyük hedefler.Ülkemizi sağlık turizminde küresel bir merkez haline getirmek istiyoruz.”Özellikle şehir hastanelerimizin birer birer faaliyete geçmesiyle birlikte yabancı hasta sayısı her yıl katlanarak artıyor. Ülkemizde şifa arayan bu hastalar, turizmden gıdaya, ulaşımdan bakım hizmetlerine kadar pek çok alanda önemli bir ek maliyet oluşturmaktadır. Hastanelerimiz, termal tesislerimiz ve diğer sağlık hizmetlerimizle 10 milyar dolarlık bir faturamız var.” Bu yıl lojistik ihracatta tam 40 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz.

Diğer markamız olan taahhüt ve teknik müşavirlik departmanımızın yurt dışındaki başarılarını daha ileriye taşıyacak çalışmaları teşvik edeceğiz. Tüm bu hedeflere ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yok. Millet olarak artık geleceğimize daha inançla ve umutla bakıyoruz. Dünyada yıldızı giderek parlayan Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bazı cahiller anlamasa da ülkemizi yurt dışından takip edenler bu gerçeği daha net görüyor. 2023 Türkiye’sini 80’ler, 90’lar kalıbıyla okumaya çalışanlar anlayamasa da ülkemiz gümbür gümbür geliyor.”

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu