Haber

Eşitlik İçin Kadın Platformu Gönüllüsü Gökçeçiçek Ayata: “İlk 100 Günde Tüm Seçim ve Atamalarda Eşit Temsil İlkesi Yasaldır…

CEREN BALA TEKE

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü Avukat Gökçeçiçek Ayata 14 MayısTürkiye’de yapılacak seçimlerde 117 kadın milletvekilinin Meclis’e girmesinin beklendiğini belirterek, “Bu seçimde eşit temsilden uzak listeler söz konusu. Eşit temsil olmazsa olmaz. Bu sorun bir an önce telafi edilecek. yasamada oluşturulacak kurullar ve eşitlik ilkesine göre yürütme ve yargıya atamalar ile Seçimden sonraki ilk 100 gün içinde yapılacak yasal değişikliklerden biri de tüm seçimlerde eşit temsil ilkesinin getirilmesidir. ve atamalar yasal zorunluluk haline gelmeli. Eşit temsilin bulunmadığı listeler seçim kurulları tarafından reddedilmeli. Anayasa değişikliğinin mümkün olduğu ilk dönemde, eşit temsil bir an önce anayasa kuralı olarak düzenlenmelidir” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 14 Mayıs Türkiye’de 19 Nisan’da yapılacak seçimlerin kesin aday listelerini yayınladı. Kadın Eşitliği Platformu (EŞİK), AKP, CHP, İyi parti, MHP, TİP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin Yeşil Sol Partisi) kadın aday sayısını ve milletvekili aday listelerindeki sıralamasını inceledi.

EŞİK GÖNÜLLÜ Avukat Gökçeçiçek Ayata, TBMM’de 33 ilden kadın milletvekili olmayacağına dikkat çekti. 117 kadın milletvekilinin Meclis’e girmesini beklediklerini kaydeden Ayata, listeye en az kadın aday koyan partinin AKP olduğunu belirtti.

“YSK, 14 Mayıs 2023 seçimleri için milletvekili aday kesin listesini yayınladı. Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak hem bu listeler hem de 2018 seçim sonuçları üzerinden bazı karşılaştırmalar ve hesaplamalar yaptık. Bulgularına göre; 33 ilden kadınlar yeni Meclis’te Listelere baktığımızda MHP’nin 40, AKP’nin 34, İyi parti 22 ilde, 21 ilde CHP’de kadın aday yok. Listelere göre 117 kadın milletvekilinin Meclis’e girmesini bekliyoruz. Bu durumda Meclis’teki kadın oranı yüzde 19,5 olacak. TİP ve Yeşil Sol Parti en çok kadın aday gösteren partiler olduğu için seçimde aldıkları oyların 2018’e göre artması durumunda Meclis’e girecek kadın sayısı da diğer partilere göre artacak.

“EŞİT TEMSİL ACİL BİR ANAYASAL KURAL OLARAK DÜZENLENMELİDİR”

Bu seçimde eşit temsilden uzak listeler söz konusu. Eşit temsil esastır. Yasamada oluşturulacak delegasyonlar, yürütme ve yargıya eşitlik unsuruna uygun atamalar ile bu sorun bir an önce giderilmelidir. Seçimden sonraki ilk 100 gün içinde yapılacak yasal değişikliklerden biri de tüm seçim ve atamalarda eşit temsilin yasal zorunluluğu olmalıdır. Eşit olmayan temsil, seçim kurulları tarafından reddedilmelidir. Eşitlik ilkesini ihlal eden tüm atamalar iptal edilmelidir. Anayasa değişikliğinin mümkün olduğu ilk dönemde ivedilikle eşit temsil anayasal bir kural olarak düzenlenmelidir.”

“117 KADIN MİLLETVEKİLİNİN MECLİS’E GİRMESİ BEKLENİYOR”

EŞİK tarafından yayınlanan veriler şöyle:

“33 ilde kadın milletvekili bulunmamaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. Döneminde bu iller sadece erkek milletvekili ile temsil edilecektir. Tarihi boyunca kadın milletvekili olmayan 20 ilden 18’inin ise 18’inde görüldüğü görülmektedir. Cumhuriyet’te de bu seçimde kadın milletvekili olmayacak.MHP 40, AKP 34 ilde kadın aday yok, Ala Parti 22, CHP 21.Meclis’e 117 kadın milletvekili girmesi bekleniyor. Meclis yüzde 19,5 olacak TİP ve Yeşil Sol Parti’nin oy oranları 2018 seçimlerine göre artacak Kadına en çok yer veren partiler oldukları için Meclis’e girecek kadın sayısı artacak CHP ve İYİ Parti açısından İstanbul, İzmir, Giresun, Karabük, Manisa, Tekirdağ, Zonguldak, Osmaniye gibi bazı illerde potansiyel oy artışı, TBMM’ye daha çok kadının girmesini sağlayabilir. 7-10.

“MHP LİSTESİNDE 91 KADIN YER ALIRKEN SEÇİLEN YERDE YAZILAN KADIN SAYISI SADECE 2”

Refah Partisi’nin listelerine 48 kadın aday koyduğu görülse de kadınları ilk sıraya yerleştirmediği için 14 Mayıs 2023 seçimlerinde milletvekili atasalar bile erkek milletvekili olacaklar. Milletvekili listelerinde en yüksek kadın oranı yüzde 43,5 ile Yeşil Sol Parti, ikinci parti ise yüzde 42,13 ile TİP. En az kadın adayı olan parti MHP (yüzde 15,17), ardından AKP (yüzde 18,67) geliyor. Aday listelerinde en fazla kadın milletvekili çıkaran parti TİP (yüzde 47,06), bunu yüzde 39,08 ile Yeşil Sol Parti izliyor. Kadın sayısı en az ilk sırada yer alan parti AKP (yüzde 4,60), ardından MHP (yüzde 8,05) geliyor. TBMM’ye en fazla kadın milletvekili girişi 56 kadın milletvekili ile AKP’de görülse de oransal olarak değerlendirildiğinde kadın milletvekili oranı yüzde 41.54 ile Yeşil Sol Parti ilk sırada yer alıyor. Listelerde seçilebilir yerlerde en yüksek kadın oranı Yeşil Sol Parti’ye (yüzde 41,54) sahipken, en düşük orana (yüzde 4,0) MHP sahiptir. Listelerdeki kadın oranı, seçim alanına yazılan kadın oranıyla karşılaştırıldığında, ortada en belirgin fark olan parti TİP olurken, onu İyi Parti takip ediyor. İYİ Parti listesindeki kadın aday sayısı 150 olurken, seçmeli koltukta sadece 5 kadın adayın olduğu görülüyor. İyi Parti’yi MHP takip ediyor; MHP’nin listesinde 91 kadın aday varken, aday olan kadın sayısı sadece 2. CHP’nin listesinde 153 kadın olmasına rağmen CHP’den sadece 26 kadın aday çıkabiliyor. Partilerin listelerindeki uygun yerin hemen altında bir kadın adaya yer verdiği görülmektedir. Bu durum AKP listelerinde 15, Yeşil Sol Parti’de 13, CHP listelerinde 11, Güzel Parti’de 7, MHP’de 6 ve TİP’te 3 ilde görülüyor. Bu da bize gösteriyor ki siyasi partiler seçim hattında kadın aday eksikliğinin farkında, kadınları en üst sıralara koyuyorlar ama seçilmeleri de mümkün olduğu kadar riskli. seçilme çabası kadın adaylar olacaktır.

Kaynak: ANKA / Günümüz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu