Haber

Kızılay’ın Afet Bölgelerindeki Yardım Çalışmaları Ramazan Ayında da Aralıksız Devam Ediyor

Kızılay, depremden etkilenen 10 ilde farklı noktalarda konumlanmış aşevleri, seyyar mutfaklar ve yemek servis araçlarıyla her an depremzedelerin yardımına yetişiyor. Kızılay, 3 bine yakın profesyonel ve gönüllüsü ile deprem bölgelerindeki yaraları sarmaya çalışıyor.

Kızılay, Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) göre kendisine verilen asıl görev olan beslenme kümelenmesindeki faaliyetlerini 10 il, 100 ilçe, 1360 nokta ve 405 paydaş ile geliştirerek sürdürmektedir.

Afet Beslenme Platformu üyeleri, 5 aşevi, 86 yemek aracı, 349 portatif mutfak, 49 portatif fırın ve 22 sahra mutfağı ile hizmet veriyor.

Ramazan’da 3 Öğün Yemek Dağıtımı Devam Ediyor

Afet Beslenme Platformu’na üye kurum ve kuruluşlar, Kızılay ve Kızılay ile uyum içinde yaklaşık 207 milyon kişiye günde 3 öğün sıcak yemek dağıtarak afetzedelerin beslenme temelini oluşturdu.

Afet Beslenme Kümelenmesi, depremden etkilenen 10 il ve 49 ilçede 1,6 milyon afetzedeye ramazan ayı boyunca günde 3 öğün yemek dağıtımına kesintisiz devam ediyor. Akşam yemeklerinin dağıtımı oruç saatlerinde yapılırken, oruç tutmayan mağdurlar için sabah ve ikindi yemek dağıtımları aynı noktalarda ve çadır kentlerde yapılıyor.

Kızılay, Valilikler ve Belediyeler tarafından kurulan iftar çadırlarında da sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Bölgede ikram aracı ile iftar ve sahur saatlerinde çay, kahve gibi sıcak içecekler dağıtılmaktadır. İftar menüsünün yanında afetzedelere sahurluk/kahvaltılık paketler dağıtılıyor.  

Afet Mağdurları ihtiyaçlarını sosyal pazarlardan alıyor

Kızılay, vatandaşların gıda ve tüketim eserlerine daha kolay ulaşabilmesi için 11 adet sosyal market açarak depremzedelere ücretsiz eser dağıtıyor. Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de 11 adet sosyal market faaliyet gösterirken, 351.731 afetzede bu marketlerden ücretsiz olarak yararlanarak ihtiyaçlarını karşıladı.  

11 Adet Portatif Sağlık Aracı İle Hizmet Vermektedir

Kızılay grupları, taşınabilir sağlık araçlarıyla hastaneye ulaşamayan afetzedelere de yardım sağlıyor. Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya olmak üzere 6 ilde hizmet veren 11 adet taşınabilir sağlık aracı, köy köy, ilçe ilçe dolaşarak afetzedelere birinci basamak sağlık hizmeti veriyor. Muayene, kan tahlili, röntgen, EKG ve solunum fonksiyon testlerinin yapılabileceği taşınabilir sağlık araçları ile 17.833 kişiye sağlık hizmeti verildi. Bu süreçte 29.009 koli ilaç ücretsiz dağıtıldı.  

92 bin kişiye psikososyal destek

Kızılay’ın psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının desteği ile afet bölgesinde psikososyal güçlendirme sağlanmaktadır. Afetzedelerin depremin yarattığı travmayı atlatmasına yardımcı olan Kızılay, bugüne kadar 92.693 kişiye psikososyal destek hizmeti verdi.

2535 köye yardım ulaştırıyoruz

Binlerce işçi ve gönüllüyle afet bölgesinde hizmet veren Kızılay, depremin ilk anından bu yana 2535 köye insani yardım malzemesi ulaştırdı. Kızılay, ihtiyaç sahibi vatandaşlara aile mutfak seti, battaniye, gıda kolisi, hijyen seti, ısıtıcı, yatak, kömür, odun, soba, katı gıda ve giyim yardımları ulaştırıyor.

Afet Bölgesinden Tahliye Edilen Afet Mağdurlarının İhtiyaçlarının Karşılanması

Kızılay, depremden etkilenenler arasında seferber oldu ve farklı illere tahliye edildi. 71 ilde afetzedelere yardım eli uzatmak; giyecek, battaniye, mutfak gereçleri, yatak, kuru gıda, hijyen malzemeleri, temizlik malzemeleri, gıda kolileri ve sağlık malzemeleri olmak üzere yaklaşık 3,8 milyon yardım malzemesi dağıttı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu