Ekonomi

New York Fed Başkanı Williams faiz indirimine gerek görmüyor

New York Federal Rezerv Başkanı John Williams bugün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin güçlü sağlığının faiz oranlarında acil bir indirim gerektirmediğini belirtti. Washington’da düzenlenen Semafor Dünya Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Williams, mevcut ekonomik gücün faiz oranlarının düşürülmesini gerektirmediği görüşünü dile getirerek ekonominin canlılığının olumlu bir haber olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda Federal Açık Piyasa Komitesi Başkan Yardımcısı olan Williams, enflasyonun merkez bankasının %2’lik hedefiyle uyumlu hale gelmesini beklediğini belirtti. Enflasyon hedefine doğru yolculukta bazı dalgalanmalar yaşansa da, genel hareketin fiyat baskılarını azaltma yönünde olduğunu belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere merkez bankası yetkilileri son zamanlarda faiz indirimlerinin ufukta olduğunu söylemekten kaçındı. Bu tutum değişikliği, bu yılın başlarında faizlerin hızla gevşetilmesi beklentileriyle çelişen bir dizi güçlü ekonomik verinin ardından geldi.

19-20 Mart’taki politika toplantısında 2024’te üç faiz indirimi öngören Fed, şimdi enflasyonun daha önce düşünülenden daha kalıcı olduğu bir durumla karşı karşıya.

Ekonominin dayanıklılığı ve enflasyonun sürekliliği, bazı bankaların bu yıl faiz indirimi yapılmayacağını tahmin etmesine yol açtı. Piyasa katılımcıları, Fed’in geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana %5,25 ile %5,50 arasında seyreden politika faizinde daha az agresif bir gevşeme bekleyerek beklentilerini değiştirdi.

Yakın zamanda yapılan bir ankete göre ekonomistler ilk faiz indiriminin Eylül ayında yapılmasını beklerken, bu yıl iki faiz indirimi yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor.

Enflasyonu düşürmek için faiz artırımı olasılığı beklenen bir hareket tarzı olmasa da Williams bunun tamamen göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Faiz artırımı öncelikli beklentisi olmasa da, verilerin hedeflerine ulaşmak için gerekli olduğunu göstermesi halinde Federal Rezerv’in bunu değerlendireceğini açıkladı.

Williams ayrıca Fed’in enflasyon hedefi konusuna da değinerek, daha yüksek bir eşik için bazı argümanlara rağmen, belirlenen %2’lik hedefin değiştirilmesi için mevcut bir durum olmadığını belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-odemis.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu