Haber

ODTÜ, yurt ücretini ödemeyen depremzedelere ‘dışarı çıkın’ dedi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, 6 Şubat’ta Maraş’ta yaşanan depremin ardından ücretsiz yurtlara yerleştirilen depremden etkilenen öğrencilerden yurt ücreti istedi.

Bunun üzerine öğrenciler, ‘ODTÜ’de depremden etkilenen öğrencilerin 13. Yurdu ile ilgili bilgi ve talepleri’ başlıklı yazılı bir bildiri yayınladılar. Açıklamada, “Zaten zor durumda olan biz mağdur öğrenciler telefonla aranarak bedelini ödemememiz halinde yurttan atılacağımız söylendi.”

‘ÖDEME YAPMAYANLAR ÜLKEDEN TERK EDİLECEK’

Öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Mevcut durumda bize böyle bir söz verildiğini inkar ederek depremzede olarak mağdur olduk. Bir arkadaşımız, ODTÜ bünyesindeki bir diğer konaklama alanı olan ‘ODTÜ Konuk Evi’ başvurusundan vazgeçerken, bu açıklama nedeniyle birçok arkadaşımızın KYK ve özel yurtlardan kayıtları silindi. 7 Ağustos 2023 tarihinde ‘Yurt Ücretleri Hakkında’ başlıklı bir e-posta gönderildi ve mağduriyetimiz daha da arttı. Depremden etkilenen arkadaşlarımızdan deprem sırasında okula sığındıkları sürenin yurt ücretini ödemeleri istendi. “Bu da yetmezmiş gibi, zaten zor durumda olan biz mağdur öğrenciler telefonla aranarak, bedelini ödemememiz halinde yurttan atılacağımız söylendi” dedi.

Açıklamada ayrıca 13. Yurt binasının eski ve bakımsız olduğu, yangın çıkışının mevzuata aykırı ve güvenli olmadığı belirtilerek, öğrencilerin can güvenliğinin tehlikede olduğu vurgulandı.

’13. ‘BARINAK İÇİN TEK ŞANSIMIZ YURT’

Açıklama şöyle devam etti: “Medyaya ulaşmaya çalıştık. Ancak binanın kat planına dahi ulaşmamız mümkün olmadı. Ayrıca 13. Yurttaki yangın çıkışı alışılmadık ve güvensizdir. ODTÜ Yurtlar Yönetimi asli görevi olan yangın ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuattaki sorumluluklarını ve periyodik bakım görevlerini yerine getirmemiştir. Büyüklüğü 8 ile 10 metrekare arasında değişen odalarda iki kişinin konaklaması yetmezmiş gibi, önümüzdeki haftadan itibaren oda kapasitesi 3 kişiye çıkarılıyor. Yönetmeliğe aykırı olarak kotayı artırarak yasal olmayan konut sağlamayı hedefliyor. Duruma ilişkin taleplerimizi yazdığımız toplu dilekçeleri ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü’ne götürdüğümüzde ‘Belge kayıt sistemimiz yok’ dediler ve dilekçelerimizi doğrudan rektörlüğe göndermemizi istediler. Dilekçelerimizi rektörlüğe ilettiğimizde 15 gün boyunca herhangi bir yanıt gelmediği için ‘gıyaben ret’ olarak kayıtlara geçmişti. Şikayetimiz bununla bitmedi; ODTÜ yurt sistemine kayıtlı olmamıza rağmen yurt öğrencilerinin en temel hakkı olan yurt değiştirme durumu tarafımızca tanımlanmamıştır. Dolayısıyla ‘geçici’ olarak yerleştirildiğimiz 13. Yurt bizim için tek barınma imkânıydı.”

İnsanca yaşamak istediklerini belirten deprem mağdurları, taleplerini şöyle sıraladı:

– Odalara kilitli dolapların alınabileceği bir sistem oluşturularak öğrencilerin mahremiyetinin sağlanması, dolapların kilit sisteminin onarılarak duvarlara sabitlenmesi, tuvaletlerin onarılması, tuvalet kağıdı, sabun gibi temel hijyen malzemelerinin yurt tarafından temin edilmesi Tesisatların yenilenmesi ve hijyen sorunlarının ortadan kaldırılması,

– Havalandırma sisteminin kurulumu ve düzenli bakımı,

– Düzenli temizlik ve dezenfeksiyon ile bu sağlık riskinin ortadan kaldırılması,

– Pencerelerin onarılıp açılır hale getirilmesi. Havalandırma sistemlerinin inşaatı. Işık kaynaklarının arttırılması,

– Yangın merdiveninin mevzuata uygun hale getirilmesi ve yangın sensörlerinin takılması, Deprem mağduru öğrencilere psikolojik destek imkanlarının sağlanması,

– Buzdolaplarının sayısının arttırılması ve çalışmayan buzdolaplarının onarılması,

– Bu usulsüzlüğün araştırılarak gerçeklerin ortaya çıkarılması ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması,

– Biz depremzedeleri ötekileştirmeden, tüm yurt öğrencileriyle aynı haklara sahip olmamızı sağlamak… (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu