Haber

Trump Iowa ön seçimini kazandı, bir aday yarıştan çekildi

Resmi olmayan sonuçlara göre ABD’nin Iowa eyaletinde Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasında yapılan ön seçimi eski başkan Donald Trump kazandı.

Reuters’e göre Edison Research araştırma şirketinin verileri, oyların yüzde 95’inin sayıldığı eyalette Trump’ın yüzde 51,1, Florida Valisi Ron DeSantis’in yüzde 21,2 ve ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’nin kazandığını gösteriyor. oyların yüzde 19’unu aldığını açıkladı. Bu sonuçlar, Iowa’da Trump’ın en az 20, Halye’nin yedi, DeSantis’in sekiz, oyların yüzde 7,7’sini alan Vivek Ramaswamy’nin ise üç delegeye sahip olacağını gösteriyor.

RAMASWAMY, TRUMP LEHİNDE SEÇİMLERDEN ÇEKİLDİ

Öte yandan adaylardan Ramaswamy, sonuçların açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek seçim yarışından çekildiğini ve Trump’ı destekleyeceğini duyurdu.

ABD’de bir sonraki ön seçimler 23 Ocak’ta New Hampshire eyaletinde yapılacak ve ön seçim süreci 8 Haziran’a kadar sürecek. Temmuz ve ağustos aylarında yapılacak parti kongrelerinde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti kendi adaylarını belirleyecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylar. Ülkede 5 Kasım’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanacak aday, 20 Ocak 2025’te koltuğuna geçecek.

TRUMP YÜKSEK MAHKEMEYE İTİRAZ ETTİ

ABD’de iki eyalet, iki ayrı kararla, Kongre baskını ve buna bağlı yargı süreçlerini gerekçe göstererek eski başkan Donald Trump’ın önseçimlere katılamayacağına karar verdi. Colorado ve Maine’de alınan bu kararların ardından Trump’ın avukatları Yüksek Mahkeme’ye, 27 eyaletin başsavcıları da Yüksek Mahkeme’ye başvurarak Colorado’nun kararının reddedilmesi talebinde bulundu.

5 Ocak’ta ABD Yüksek Mahkemesi, eski ABD lideri Donald Trump’ın Colorado eyaletindeki ön seçimlere katılmasını engelleyen eyalet kararına yaptığı itirazı kabul etti. Mahkeme davayı göreceğini duyurdu. Bu davanın sonucu Trump’ın başkanlık önseçimlerine katılıp katılamayacağını belirleyecek. Yargıtay, davayı şubat ayında gündemine alacak ve karar ulusal çapta uygulanacak. (DIŞ HABER)

kofcazajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu