Ekonomi

Yüksekova’da atık su arıtma ihtiyacı 8 milyon Euro’luk projeyle karşılanacak

Yüksekova’ya 8 milyon euroluk proje

Projeyle ilçenin atık su arıtma ihtiyacının 2047 yılına kadar karşılanması hedeflenirken, arıtılan su sayesinde tarım alanları da hayat bulacak.

HAKKARİ – Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde hayata geçirilecek 8 milyon Euro’luk “Yüksekova Atıksu Arıtma Tesisi” projesiyle ilçenin atık su arıtma ihtiyacının 2047 yılına kadar karşılanması hedeflenirken, arıtılan su sayesinde tarım alanları da canlanacak .

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Yüksekova Belediyesi tarafından yürütülen “Yüksekova Atıksu Arıtma Tesisi”, son aşamasına gelip hizmete girmek için gün sayıyor. ‘Yüksekova Atıksu Arıtma Tesisi’nin tamamlanmasıyla bölgeye, çevreye ve tüm ekolojik hayata katkı sağlaması, çölleşmeyi ve iklim krizini bir ölçüde önlemesi bekleniyor. İlçenin 2047 yılına kadar atık su arıtma ihtiyacını karşılayacak proje sayesinde Yüksekova’nın tüm kirli suları burada arıtılarak tarım arazilerinde kullanılacak.

Açıklamada bulunan Proje Müdürü Ferhat Emin, suyun artık arıtılarak ilçe merkezinden geçen dereye verileceğini belirterek, “Kirli, kirli su artık derelere gitmeyecek. Günde 15 bin metreküp su verilecek” dedi. Buraya girin, aynı miktarda su buradan çıkacak ve temiz çıkacak. Bu proje sayesinde Yüksekova’da hayat devam edecek.” “Bu Avrupa Birliği’nin bir projesi. 2047 yılına kadar aralıksız hizmet verecek. Biz her yönüyle ilgileniyoruz, bölgeye hizmet veriyoruz. Bu dev projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tüm halkımızı tebrik ediyoruz.” Yüksekova’lı” dedi.

Arıtılan atık sularla tarım alanlarının canlanacağını belirten Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, “İlçemizde büyük bir yatırım olan ‘Yüksekova Atıksu Arıtma Tesisi’ni ziyaret ettik. İlgi çeken bu tesisi ziyaret ettik. Hem tarım alanında hem de toplum sağlığı açısından bizlere bilgi verildi.Bu tesis toplamda 8 milyon Euro değerinde bir projedir.Bildiğiniz gibi Yüksekova’nın tüm suyu doğrudan dereye gidiyordu.Sular Bu dereye gitmek hem tarım arazilerini hem de insan sağlığını tehlikeye atıyordu. Bu dev proje sayesinde atık sular burada arıtılarak saf su haline getirilecek ve tekrar toprağa ulaşacak. Bu sayede tarım arazileri canlanacak. Bu yatırıma katkı sağlayan Avrupa Birliği’ne ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ve Yüksekova Belediyesi’ne büyük hizmetlerinden dolayı teşekkür ederiz. Bu projenin tüm bölgeye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu