Ekonomi

Commerzbank yıl sonu dolar/TL tahminini yükseltti

Commerzbank Kıdemli EM Ekonomisti Tatha Ghose, 1 Haziran tarihli raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferinin ardından artık siyasetin tarafıyla ilgili herhangi bir belirsizliğin kalmadığını ve döviz piyasasının ‘beklemeye devam etmesi’ için bir neden olmadığını yazmıştı. .

Ghose, “Bu zafer, Erdoğan’a geleneksel olmayan para politikasını sürdürme ve milliyetçi politikalarını belki de anayasa değişiklikleri yoluyla daha da genişletme gücü veriyor” dedi. Düşen enflasyon tersine dönmeye başlayabilir” dedi.

Ghose, “Reel faiz görünümü kötüleşecek ve bu da döviz kurundaki – bildiğimiz enflasyon-döviz sarmalındaki – değer kaybını daha da şiddetlendirecek, bu nedenle seçimden sonra lira tahminlerimizi önemli ölçüde zayıflattık” dedi.

“Faiz artışı da işe yaramayabilir”

“Türkiye’nin geçmiş 2018 ve 2021 lira krizlerinde deneyimlediğimiz gibi, politika yapıcıların hareket etmek (ve değer kaybını durdurmak) zorunda kalacakları döviz kuru seviyesi tamamen keyfi olacak, çünkü bu giderek yalnızca Erdoğan’ın ‘tepki işlevi’ meselesi haline geliyor. “rapor dedi. söylendi.

Ghose, “Merkez Bankası Başkanı veya Ekonomi Bakanı (şu anda Mehmet Şimşek’in geri dönebileceğine dair söylentiler var) gibi diğer politika yapıcılar, liranın değer kaybı düzensiz bir hıza ulaşırsa, bağımsız olarak kurtarma paketlerini başlatmak zorunda kalabilir” yorumunda bulundu.

Hükümetin Döviz Korumalı Mevduat ve “Liraizasyon” stratejisini benzeri görülmemiş bir durumun yaşandığı 2021 yılının sonunda başlattığını hatırlatan Ghose, kur “tehlikeli” seviyelere gelmeden bu tür tedbirlerin açıklanmasını beklemediğini vurguladı ve Mehmet Şimşek gibi ortodoks bir politika yapıcı sorumluluğu üstlenip faizleri yükseltse bile piyasalar bunu yapar. Erdoğan bunu kendi rejimi içinde ‘geçici’ olarak görecek ve bu nedenle faiz artışları liranın değer kaybetmesini önlemede etkisiz (belki birkaç günden fazla) olacaktır.”

altindagajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu