Haber

Pekin’deki bazı halka açık yerlerde negatif test sonucu gösterme zorunluluğu kaldırıldı

Çin’in başkenti Pekin’de şehir yönetimi, eczaneler, süpermarketler, alışveriş merkezleri, havaalanları ve ofis binaları gibi halka açık alanlara girerken negatif test sonucu gösterme zorunluluğunu kaldırdı.

Çin’deki Kovid-19 kısıtlamalarını hafifletecek adımların yeni bir işareti de başkent Pekin’den geldi.

Bugünden itibaren, şehir yönetimi eczaneler, süpermarketler, alışveriş merkezleri, havaalanları ve ofis binaları gibi halka açık alanlara girerken negatif test sonucu gösterme zorunluluğunu kaldırdı.

Pekin’de toplu ulaşım araçlarında negatif test gösterme zorunluluğunun dün itibarıyla kaldırıldığı açıklandı.

Yeni uygulama ile merkeze bağlı bu tür yerleşim yerleri, mahalle ve köylere girişlerde test sonucu gösterme zorunluluğu kaldırılacak.

Bu yerlere girişlerde barkod okuma ve yeşil sağlık kodu zorunluluğu devam edecek.

Ayrıca eğlence mekanları, huzurevleri, kreşler ve okullar gibi bazı halka açık yerlerde test sonuçlarını gösterme zorunluluğu devam edecek.

Başkentte son 24 saatte 1163 hastalık belirtisi gösteren vaka, 3 bin 503 vaka tespit edildi.

“Sıfır vaka”dan çıkış işaretleri

Çin’de 24 Kasım’da Urumçi’de karantinada olduğu iddia edilen bir apartman dairesinde çıkan yangının ardından birçok kentte Kovid-19 önlemleri protesto edildi.

Protestoların ardından Çin yönetimi, “sıfır vaka” olarak adlandırılan salgın tedbiri ve kontrol tedbirlerinin gevşetileceğine dair bazı işaretler verdi.

Salgınla mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sun Çunlan, Ulusal Sağlık Komitesi uzmanlarıyla yaptığı toplantıda kısıtlayıcı tedbirlerde kademeli değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.

Sun, ilk olarak Omicron varyantının “daha bulaşıcı ama daha az ölümcül” olduğundan bahsederken, resmi haber ajansı Xinhua’nın görüşme haberinde “sıfır vaka” tabirine yer vermemesi dikkat çekti.

Pekin’den önce Guangcou, Chongqing, Sincan ve Şanghay gibi büyük şehirlerdeki karantina bölgelerindeki tedbirler gevşetilirken, toplu taşıma ve bazı halka açık yerlerde test şartının kaldırılacağını duyurdu.

Son 24 saatte 35 bin 755 vaka

Omicron’un oldukça bulaşıcı alt varyantlarının neden olduğu salgınlar nedeniyle Çin’de sonbahardan bu yana vaka sayısı artmıştı.

Ulusal Sağlık Komitesi’nin verilerine göre Çin anakarasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 5 bin 46, semptomsuz 23 bin 16 vaka tespit edilirken virüs nedeniyle ölen olmadı.

Nüfusa oranla vaka sayısının az olmasına ve çoğunluğunda hastalık belirtisi görülmemesine rağmen Çin, “sıfır vaka” adı verilen sıkı salgın kontrol önlemlerini uygulamaya devam ediyor.

Covid-19 olaylarını meydana geldikleri yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi amaçlayan strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmet sektörlerindeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş çaplı önlemleri gerektiriyor. sektörler veya kapalı bir devrenin sürdürülmesi. Tedbirler hayatın normal akışına müdahale etmenin yanı sıra ekonomik maliyetleri açısından da tartışmalara yol açıyor.

Çoğu ülke virüsle makul bir uyum içinde yaşama ve hayat akışını ve ekonomik faaliyetleri aksatacak kontrol tedbirlerinden kaçınma stratejileri benimserken Çin, salgının başından beri uyguladığı kısıtlayıcı tedbirleri sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu