Teknoloji

Biri Sizi İzliyor Olabilir! Gizli Kameralar Akıllı Telefonla Nasıl Tespit Edilir?

Joseph Heller’ın Madde-22 adlı romanında yer alan ‘paranoyak olman onların senin peşinde olmadıkları anlamına gelmez’ ifadesi bu içeriğin ana hatlarını oluşturuyor diyebiliriz. Bugün bir yere gittiğimizde daha ucuz olması için Airbnb ve alternatiflerini tercih etmeye çalışıyoruz. Burada da akıllı telefonunuzu kullanarak gizli kamera tehditlerini nasıl tespit edebileceğinizi anlatacağız.

Bir yerde kalırken mahremiyetinize saygı duyulduğundan emin olmak istersiniz. Bilmediğiniz bir evdeyse bunu sağlamak için akıllı telefonunuzdan takviye alabilirsiniz.

Bir kamera, az ışıklı ve karanlık bir ortamda hareket yakalamak veya fotoğraf çekmek istiyorsa, genellikle insan gözünün algılayamadığı kızılötesi (IR) ışığı kullanır. İnsan gözü, kameraların yaydığı IR ışığını göremez. Ancak akıllı telefonunuzun kamerasındaki sensör bu ışığı görebilir. Bazı telefonlarda kızılötesi ışığı yalnızca arka tarafta yakalayabilen sensörler bulunurken, bazılarında bu sensörler her iki tarafta bulunur. Örneğin, iPhone 11 Pro ve sonraki modellerde her iki tarafta da kızılötesi sensörler bulunur.

Akıllı telefonunuzun kızılötesi ışınları görüp görmediğini kontrol edebilirsiniz.

Bunu bir TV kumandası ile deneyelim.

  • Telefonunuzun kamerasını açın ve uzaktan kumandaya doğrultun.

  • Uzaktan kumandayı açın ve sabit veya yanıp sönen küçük bir ışık olup olmadığına bakın.

  • Bunu arkaya bakan kameranızla denediyseniz ve küçük ışığı görmediyseniz, ön kameranızla deneyin.

Telefonunuzda kızılötesi kamera varsa, konaklamanızı kontrol edebilirsiniz.

Şimdi tek yapmanız gereken odanızı olabildiğince karanlık hale getirmek. Odada bir kamera varsa, bu cihazın kızılötesi sensörü tetiklenecektir. Telefonunuzla odayı yavaş ve dikkatli bir şekilde taramaya başlayın. Kızılötesi kamera varsa, telefonunuz kamerayı TV uzaktan kumandasını gördüğü gibi görecektir.

Kızılötesi tarama yaptınız ve hala şüpheniz varsa bölgenizdeki yerel ağa bağlı cihazları kontrol edebilirsiniz.

Yerel ağınıza hangi cihazların bağlı olduğunu bulabilen bir dizi ağ analizi uygulaması vardır. Bu uygulamalar, ağınızdaki tüm cihazları bulabilir ve listeleyebilir; ayrıca, orada olmaması gerekenleri daha kolay bulabilmeniz için hangi cihazları tanıdığınızı doğrulamanıza da izin verebilirler.

Airbnb’de veya otel odalarında gizli kamera bulunduğu şüphesine karşı herhangi bir önleminiz var mı? Yorumlarda buluşalım.

sehzadeler-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu