İş

Bursa Büyükşehir Belediyesi Çalışanlarının Maaşlarına Büyük Artış

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışan toplam 10 bin 357 işçinin maaşlarında ve sosyal haklarında büyük iyileştirme sağlandı. İmzalanan sözleşmeyle 3 yıllık evli ve 2 çocuk sahibi kıdemli çalışanın 45 saatlik çalışma sisteminde en düşük ücreti 33.700 TL’ye, 42,5 saatlik çalışma sisteminde ise 32.250 TL’ye yükseldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü, BİNTED Genel Müdürlüğü, BURULAŞ Genel Müdürlüğü, Kültür AŞ şirketi ile HAK-İŞ Sendikasına bağlı Hizmet-İş ve Özgüven-Sen Sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmesi Merinos Atatürk’te düzenlenen törenle imzalandı. Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, Bursa Milletvekilleri Mustafa Yavuz ve Refik İhtimam, Özgüven-Sen Sendika Başkanı Ömer Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Binted Genel Müdürü Nurcan Kırçova, Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Lideri Cemal Yaman, Hizmet İş Sendikası 2 Nolu Bursa Şube Lideri Enes Şeker, Hak-İş ve Türk-İş Konfederasyonu. Etkinliğe bağlı sendika başkanları, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, çok sayıda belediye yöneticisi ve çalışanı katıldı.

Başkan Alinur Aktaş, toplu iş sözleşmesinin imzalanacağı alana alkış, konfeti ve tezahüratlar arasında girdi.

“Kardeşlerimin her birinin katkısı farklı”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çalışanın yoğun katılım gösterdiği toplantıda belediye çalışanlarının merakla beklediği maaş ayarlama oranlarını kamuoyuyla paylaştı. Çalışanlara seslenen Lider Aktaş, zor dönemlerden, sıkıntılı günlerden geçtiklerini ancak çok güçlü bir aile ve kurum olduklarını söyledi.

Ailenin her bir üyesinin çok değerli ve kıymetli olduğunu belirten Başkan Alinur Aktaş, her toplantıda çalışanları dinlediğini, dinlediğini ve çözüm üretmeye çalıştığını belirtti. İster sahada, ister direksiyon başında, ister masa başında olsun her çalışanın büyük bir sevgi ve özveriyle çalıştığını bildiğini belirtti.

Birlik ve beraberlik ruhuyla 6 yılı geride bıraktıklarını anlatan Önder Aktaş, “Şehrimize bugüne kadar hizmet eden tüm büyüklerimize teşekkür ediyorum. Çok kutsal bir şehre hizmet ediyorum. Toprağın her karışı vatandır. bu şehir şehit kanıyla sulanmıştır. Burası Çanakkale’nin en çok şehit veren ilidir.” . Bu şehir Osmanlı’nın 6 padişahına ve yüzlerce Allah dostuna ev sahipliği yapmaktadır. Bu şehir her köşesinde kadim medeniyetimizin izlerini taşıyor. Bursa’nın her köşesinde çalışan arkadaşlarımızın izleri, terleri var. Ne kadar mutlusun ki Bursa’nın geleceğinde olacaksın. Selam ve dualarla anılacaksın.

Takım ruhuyla çalışarak birçok zorluğa birlikte yanıt verdik. Dünyayı esir alan bir salgın yaşadık. Herkes evindeydi, biz sokaktaydık. Asfalt yaptık, kaldırım taşları döşedik, tarım ilaçları sıktık, sıcak yemek olarak yoksulların evlerine gittik. Tanrı hepinizi kutsasın. Büyük bir deprem yaşadık. Kardeşlerimin her birinin deprem bölgesine ayrı bir katkısı var. Antakya Büyükşehir Belediyesi’nde evde bakım, gıda dağıtımı ve 3 konteyner kent bulunuyordu. Sel oldu, taşkın oldu, yangın çıktı ve sizin özveriniz ve fedakarlığınız ile o şehirleri tüm kalbimle dolaştım. Bunları hep birlikte gerçekleştirdik. Şu ana kadar şehrimize, farklı şehirlerimize ve Balkanlardaki çalışmalara destek veren dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Arkadaşlarıma talimat verdim”

Geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı’nın aldığı karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebligatı ile belediye başkanlığı görevinin kendisine tebliğ edildiğini hatırlattı. Aldığı emaneti en güzel şekilde yerine getirerek kutsal şehre 5 yıl daha hizmet etmesini Allah’tan dileyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dünyadaki salgın, deprem, ekonomik değişimlerin yarattığı zorlukların herkesin farkında olduğunu hatırlatarak, Ukrayna-Rusya Savaşı ve Gazze’deki soykırımın ülke ekonomisine etkisi.

Ülkeye hizmet eden, bayrağına saygı duyan tüm sendikaların baş tacı olduğunu belirten Önder Aktaş, “Arkadaşlarıma hiçbir davete gerek duymadan talimat verdim. Toplu iş sözleşmesinin zamanı olmamasına rağmen verdim. Ek protokol oluşturulmasına ilişkin talimat. Farklı rakamlarda yansımaları oldu. Sonuçta protokol yaptık. Ancak enflasyonun etkili olduğu ortamın yanı sıra devletimizin yaptığı çalışmaları da bilen bir insanım. Memur maaş ayarlamaları sizde bir beklenti yaratıyor ama her şeyden önce her biriniz geçimini sağlıyor ve bunu işiyle, aşılarıyla, alın teriyle hak ediyor.” Veya toplu toplantılarımızda da aynı şeyleri söyledim. Son zamanlarda çoğunuz bu konuyu, özellikle de kişilik haklarını çokça konuştunuz” dedi.

“Eşit işe eşit ücret”

Artışlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve iştiraklerinde görev yapan toplam 10 bin 357 çalışanın yararlanacağını belirten Başkan Aktaş, “Hangi iştirak şirkette olursa olsun tüm çalışanlarımız ücret açısından aynı fiyata sahip oluyor. Bursa’ya sunulan hizmetler.İster mimar, ister mühendis, ister genel sekreter, ister genel sekreter yardımcısı, ister daire başkanı veya şube müdürü, ister temizlikçi, ister çaycı olsun, eşit ücret koşullarında çalışmaları gerektiği inancıyla hareket ediyoruz. Ustamız olsun, mutfakçımız olsun, hepsi bizim için değerlidir, hepsi pahalıdır.

Önceki dönemlerde uygulamaya başladığımız eşit işe eşit fiyat çalışmalarımızda, çalışanlarımızın 198 fiyat kümesindeki farkları ortadan kaldırarak, en fazla çalışan istihdam ettiğimiz Binted özelinde 15 fiyat kümesinde topladık. Sendikalarımıza bu konuda desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Farklı şirketlerde farklı şartlarda çalışan, farklı maaş alan arkadaşlarımız vardı. Bunları bir araya getirmek kolay değil. “Arkadaşlarımızı bu anlamda daha müreffeh bir yaşam seviyesine getirmek ama dengeyi sağlamak gibi bir yükümlülüğümüz vardı” dedi.

“Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek”

Hem iştiraklerde hem de diğer Büyükşehir Belediyeleri ve Buski’de çalışanların maaşlarının artırılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Aktaş, “Gıda yardımını yüzde 50 artırarak 157 TL’ye çıkardık, bu da aylık net 3 bin 450 lira gıda yardımı anlamına geliyor” dedi. TL. Aile ve çocuk ödeneği bugün itibarıyla memurlara ödenen fiyatlara yüzde 312 oranında artırıldı. Bu ödenekler tüm iştiraklerimizde eşitlenerek 2 bin 100 TL tutarında çalışanlarımıza yansıtılacak. İş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ile yüzde 184 arasında artış sağladık.Bugün yaptığımız ek protokoller ve sözleşmeler Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Şubat ayından itibaren maaş artışı alacaksınız. Hiçbir mazeret üretmedik. Şu ana kadar herhangi bir gecikme yaşamadık. Allah bugünden sonra da pes etmemeyi bizlere nasip etsin. Toplu iş sözleşmeleri ve ek protokollerle fiyatları yüzde 70 ile yüzde 88 arasında değişen oranlarda artıracağız. Bu ay itibarıyla toplu iş sözleşmesi ve ek protokollere göre esasen baz fiyat artışları ve benzeri enflasyon artışlarına ilişkin sözleşmeler var. 45 saat çalışma sisteminde çalışan arkadaşlarımız için en düşük ücretli ekiplerde çalışan 3 yaş üstü, evli ve 2 çocuk sahibi arkadaşlarımız için asgari ücret 33 bin 700 TL’ye çıktı. “42,5 saat esasına göre çalışan arkadaşlarımızın alacağı asgari maaş 32 bin 250 TL olarak belirlendi” dedi.

“İyi şanlar”

Yapılan anlaşmaların 3 yıl geçerli olacağını belirten Başkan Aktaş, “Şubat başı itibarıyla hesaplarınıza tamamının yatırılacağını belirtmek isterim. Bilindiği gibi promosyon paraları var. Geçmişte bir bankayla anlaşma yapmıştık, oradan gelen promosyon paralarının tamamı kuruşuna kadar hesaplarınıza yattı, sonra o bankayla olan anlaşmamızı iptal ettik, başka bir bankayla anlaşma yaptığımızda hepsi Yeni promosyon paranız hesaplarınıza yatırılmıştır, benzer bir gelişme yaşandığında aynı şekilde hesabınıza yatırılacağından hiçbir arkadaşımızın şüphesi olmasın.

Dün olduğu gibi bugün de tekrar tekrar söylemek isterim ki, sizin tek kuruşunuzu bile israf etmeyeceğiz. Yeni maaşlarımız hayırlı olsun. Allah size ailenizle birlikte güzel günler geçirmeyi nasip etsin. Özellikle iş konusunda bazı farklılıkların daha olması gerektiği de bana söylendi. Biz o çalışmaları bu hesaplara yansıttık. Artık dün olduğu gibi bugün ve yarın da, bahaneler üretmeden, birlikte çok çalışma zamanıdır. “Tekrardan iyi şanslar” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

“Yüzde 70 ile 88 arasında bir değişim”

Yapılan düzenlemeyle şirketlerin 45 saatlik çalışma sistemindeki en düşük ücretli ekiplerde çalışan, evli ve iki çocuk sahibi 3 yıllık kıdemli çalışanın takım net ücreti en az 33 bin 700 TL’ye çıkarıldı. . 42,5 saatlik çalışma sistemi için bu rakam 32 bin 250 TL olarak belirlendi. Düzenlemeyle gıda yardımı yüzde 50 artırılarak 157 TL’ye çıkarıldı. Bu da aylık net 3 bin 450 TL gıda yardımı anlamına geliyor. Evli çalışanlara ve çocuklu kişilere destek sağlamak amacıyla aile ve çocuk yardımları memurlara ödenen tutara yükseltilerek yüzde 312 oranında artırıldı. Bu ödenekler tüm iştiraklerde eşitlenecek ve çalışanlara net 2 bin 100 TL ilave katkı sağlanacak. İşin yapılış şekli açısından zorluk teşkil eden meslek gruplarında çalışan çalışanların iş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ile yüzde 184 arasında artış sağlandı. Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek toplu iş sözleşmeleri ve ek protokollerle yüzde 70 ile yüzde 88 arasında değişen fiyat artışları sağlandı.

ula-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu