Sağlık

Herkes horluyor ama lif dolu! Kan şekerini kısa sürede dengeler

Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar hangi eserlerin daha çok tüketilmesi gerektiğini merak etmeye başladı. Domates, salatalık, ıspanak, pazı, semizotu, brokoli, bamya, yeşil fasulye, kabak, enginar, brüksel lahanası, soğan, kereviz, lahana, karnabahar, pancar, kırmızı biber, patlıcan, pırasa ve mantar kışın öne çıkan besinleri arasındadır. ay.

BOLCA YEŞİL DE TAVSİYE EDİLİR

Bu besinlerin yanı sıra Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan rehbere göre vatandaşların bol yeşillik tüketmesi öneriliyor. Kıvırcık, marul, aysberg, tere, roka, nane, maydanoz vb. salata yeşillikleri bu listenin başında gelir.

SEVİLMEYEN BİR KUŞUN BÜYÜK FAYDALARI VARDIR

Yukarıda saydıklarımızın tam ortasında ise hayranları kadar fanatikleri de olan bir eser var. O parça karnabahar. Ancak karnabahar, yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini sabit tutar, kanser ve enfeksiyonlara karşı vücudu savunur.

İŞTE DİKKATİN MÜKEMMEL FAYDALARI…

  • Kalp hastalığına karşı korur
  • Karnabahar, içerdiği potasyum ile kan basıncını dengeler, antioksidanlar ve antiinflamatuar faktörler ile kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
  • Kan şekerini dengeler
  • Günümüzde diyabetli kişilerin sayısı hızla artmaktadır. Şeker hastalığına karşı etkili olduğu bilinen karnabahar, tedavi sürecinde de öne çıkan bir sebzedir. Özellikle yüksek lif içeriği kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
  • zihni sakinleştirir
  • Karnabahar, stresli ve yoğun iş temposuna sahip olanlar için vazgeçilmez bir besindir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demirin yanı sıra A, C ve B vitaminleri açısından zengin olan bu sebze zihni rahatlatır ve sınır sistemini güçlendirir.
  • Kansere karşı korur
  • Vitamin ve mineral deposu olan bu kış sebzesi, içerdiği indol-3 karbonal ve sülfaran ve birçok antioksidan ile vücuttaki oksidatif stresi azaltarak birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik gösteriyor.
  • Kabızlıkla savaşır
  • Yüksek lifli yapısı onu kronik kabızlıkla savaşan bir ilaç yapar. Bu etkiden faydalanmak için haftada iki veya üç kez mutlaka sofralarda yer bulmalıdır. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini de düzenler ve kronik kabızlığın neden olduğu kolon kanseri riskini azaltır.
  • kemikleri güçlendirir
  • Kalsiyum deposu olan bu sebze K vitamini açısından son derece zengindir. Kemik sağlığına ve gelişimine büyük katkı sağlar.
  • Enfeksiyonlara karşı koruyucu
  • Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunan karnabahar yaprakları da bol miktarda E vitamini içerir. Buharda pişirilerek tüketilerek vitamin-mineral ve aktif element kayıpları en aza indirilebilir ve en yüksek fayda karnabahardan alınabilir. Gut hastalığı olanlar sınırlı bir şekilde tüketmelidir.
  • Hamilelik sırasında arkadaşınız
  • Özellikle hamilelik döneminde sofralarda yer alması gereken karnabahar, folik asit açısından da oldukça zengindir. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.
  • Toksinleri giderir
  • Karnabahar; Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar olmak üzere 3 şekilde toksinleri organizmadan uzaklaştırarak detoks etkisi gösterir. İçerdiği treonin ve quercitrin özellikleri ülserlere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Tükettikten sonra sindirim ve gaz şikayeti olanlar kimyon ekleyerek tüketirlerse bu etkiyi azaltabilirler.
  • Diyetteki en iyi arkadaşın
  • Karnabahar düşük kalorili ve yüksek lifli bir besin olduğu için diyet sırasında en çok tüketilmesi gereken sebzelerin başında gelir. Uzun süre tokluk hissi verdiği için daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram karnabahar ortalama 30 kaloriye sahiptir. Diyet sırasında organizmanın ihtiyacı olan C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri yüksek oranda içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu